Tungt å se fremover når en lang vinter ligger foran deg? Fortsett å svømme og gjør den kalde årstiden litt lettere å bære.
Det er trist når sommeren takker for seg og badetøyet blir lagt bakerst i skapet. Mange kalde og mørke måneder venter før solkrem, lycra og sandaler er en del av hverdagen igjen. Selv om minusgradene biter og ullgensere blir tredd på, bør du kanskje tenke deg om to ganger før du pakker vekk svømmetilbehøret helt. Det finnes nemlig flust av gode grunner til at du bør fortsette å dykke, plaske, sprute og tråkke i vann. Her er fire årsaker til at du bør svømme om vinteren.
1. Stive muskler og ledd blir mer smidige
Vinteren er kjent for å forårsake stive muskler og ledd. Kulda gjør at vi strammer skuldrene og kjeve, kroker oss sammen og trasker anspent gjennom gatene. Når vi kommer hjem er det deilig å falle sammen på sofaen for å hente seg inn igjen og få tilbake varmen. Det føles nesten som at jo kaldere det blir, desto stivere blir kroppen.
Dersom du bytter ut den varme dyna med en varm dukkert vil du få strukket ut en stiv kropp. I vannet vil musklene både jobbe og slappe av, og du får stimulert kroppsdeler som blir lite brukt ellers om vinteren.
2. Andre utendørsaktiviteter blir lagt på hylla
Når snøen skjærer oss i ansiktet, veier blir glatte og minusgradene uutholdelige, blir mange av våre utendørsaktivteter lagt på hylla. I visse tilfeller er været til og med så dårlig at typiske vintersporter ikke kan utføres. Det er tross alt lite hyggelig med en skitur når det blåser surt og laver ned i det uendelige.
Svømming er en treningsform som lett kan utføres hele året. Du trenger kun badetøy, håndkle og tilgang på vann for å kunne ta noen svømmetak. Om sommeren kan du velge og vrake mellom ferskvann, saltvann og klor. Om vinteren kan du våge deg på isbading, eller du kan ta noen litt mer komfortable tak i et svømmebasseng. Svømming blir som sådan svært lite avhengig av været.
3. Du får mer energi og bedre søvn
Mørke dager og lange netter kan gjøre menneskekroppen forvirret og døgnvill. Da gjelder det å få kroppen i balanse igjen. Med riktig trening vil du ikke bare få mer energi, du vil også kunne sove bedre.
Svømming er en flott aktivitet som gjør deg sliten, samtidig som det gir deg mer vitalitet. Når du svømmer bruker du hele kroppen, sliter deg ut på en positiv måte og får produsert lykkehormoner – noe som fører til mer giv og glød. Det vil også bidra til en god natts søvn, som igjen lar deg våkne opplagt og uthvilt. Svømming skaper den perfekte ringvirkningen med andre ord.
4. Du kan lette på vinterdepresjonen
Vinterdepresjon er for mange et vondt og tøft symptom på at årets kaldeste sesong har ankommet. Det kan bli lett å falle inn i dårlige vaner når alt du vil er å ligge i sengen eller forsvinne inn i en TV-serie eller filmmaraton. Det er ikke alltid enkelt å ta fatt i problemet, men klarer man å snu humøret og karre seg på trening, vil det for de aller fleste gjøre en stor forskjell.
Aerobisk trening er kjent for å lette på depresjon. Denne type aktivitet stimulerer hjernen til å produsere en kjemikalie som fostrer veksten av nerveceller. Svømming, som er en aerobisk treningsform, vil også positivt påvirke neurotransmittere som serotonin. Serotonin påvirker humøret og produserer igjen ANP – et hormon som reduserer stress. I tillegg vil svømming gjøre at endorfiner blir frigjort, noe som fører til en oppstemt følelse og godt humør. Alt dette samlet hjelper deg med å takle angst, stress og depresjon.
Slik får du svømt om vinteren
Om vinteren kan du alltids trosse elementene og prøve deg på isbading, eller du kan ta turen til din nærmeste svømmehall. Dersom åpningstidene her ikke klaffer med kalenderen din, eller det ikke frister med overfylte bassenger, høylytte unger og utdaterte garderober, er kanskje et eget svømmebasseng løsningen.
Hos Bassengutstyr vil du finne drømmebassenget som kan hjelpe deg med å holde aktivitetsnivået oppe hele året. Vi hjelper deg mer enn gjerne med å velge riktig modell, slik at du får mest mulig ut av bassengopplevelsen. Kontakt oss i dag for god hjelp og service, så finner vi en løsning sammen.