Innkjøp av basseng, drift og vedlikehold – det er flere faktorer som avgjør hva det faktisk koster å eie et helt eget basseng i hagen.

 

De siste årene har det vært utfordrende å reise til utlandet, og mange har derfor ønsket å reise på ferie i egen hage. Stadig flere virkeliggjør drømmen om et eget basseng i hagen. Investering i velvære og hygge veier ofte opp for den økonomiske investeringen. Et av de spørsmålene ofte dukker opp, er nettopp hva den økonomiske investeringen innebærer. Økte strømpriser, økte kostnader ved produksjon, frakt og arbeidskraft gjør at det er ytterligere fokus på økonomi. I denne artikkelen belyser vi de viktigste faktorene ved investering, installasjon, drift og vedlikehold.  

 

Innkjøpspris på produkter 

Selve svømmebassenget er selvfølgelig en stor del av investeringen. Det er imidlertid en god del ting man trenger i tillegg. Renseanlegg, kjemistyring (fra helt manuelt til automatikk), varme, overbygg og solarduk er eksempler på produkter som kompletterer et basseng. Som et minimum må man ha renseanlegg og kjemi for å kontrollere vannkvalitet. Her er to eksempler på hva selve investeringen kan koste (basert på priser pr mars 2022).

Eksempel glassfiberbasseng: 

Europool Farris 6,5x3,2m med renseanlegg, skyvbart overbygg, robotstøvsuger, varmepumpe, lys og klorfri kjemistyring vil koste ca 300 000. Renseanlegget inneholder en pakke som også inkluderer skimmer, dyser, filtermedie, rørdeler samt hov med teleskopstang. I tillegg vil doseringsanlegget inneholde en kjemipakke med det som trengs den første perioden.

Eksempel stålplatebasseng: 

Stålplatebasseng 6,4x3,66x1,32m og kjemipakke vil koste ca 30 000 kroner. En ypperlig inngang til eget basseng. Alt i ett pakke der kun kjemikalier kommer i tillegg. Ønsker man oppvarming i tillegg, kan man enkelt koble opp en varmepumpe. Vi anbefaler også her solarduk og oppruller. Totalt med en varmepumpe, undervannslys, solarduk og oppruller vil investeringen bli ca 70 000 kroner.

Husk at dette kun er eksempler. Alt vil være avhengig av type basseng og hvilket tilbehør som velges. Ønsker man å gjøre bassenget til et motstrømsbasseng vil en slik modul koste ca 25 000 kroner. Kan monteres både på stålplate og glassfiberbasseng.

 

Installasjon og bygging kan koste

Når et basseng skal settes opp hjemme hos privatpersoner vil vurderinger av grunnforholdene være viktige. Å forarbeide en tomt kan lett koste fra 25 000 kroner og oppover dersom du må grave, kjøre og drenere. Må det sprenges i fjell og berggrunn blir det naturligvis dyrere. Det samme gjelder også om tomten du skal installere bassenget på har ujevne grunnforhold eller jord- og leirmasser som kan gi skjevsetninger av bassenget. Det anbefales på det sterkeste å få fagpersoner til å vurdere området du ønsker å sette opp et basseng. En erfaren graver vil fort kunne svare på de fleste spørsmål. Dette bør gjøres før innkjøp av selve bassenget. Er man i tvil, anbefales det å støpe en plate bassenget kan stå på. Sørg for at manual for installasjon følges grundig slik at man unngår skader som følge av feilmontering.

 

Opparbeidelse av området rundt bassenget avhenger selvsagt av hva man ønsker rundt. Det mest vanlige og rimeligste alternativet, er å bygge en treterrasse rundt bassenget. Andre velger vedlikeholdsfrie komposittbord eller betong/steinheller rundt bassengområdet. 

Ta kontakt med en håndverker for å få pris på ditt prosjekt.

 

Driftskostnad trenger ikke være så høy

Hvor mye det koster å drifte et basseng vil avhenge av hvorvidt bassenget er oppvarmet. Hvis bassenget skal holde mellom 28-30 grader vil oppvarmingskostnaden også komme an på hvor stort bassenget faktisk er – hvor mye vann som må varmes opp. I tillegg vil det variere i forhold til hvor du bor i landet og hvilken strømleverandør du benytter deg av. De aller fleste benytter seg av varmepumper for å holde vannet i sitt basseng varmt.  

Noe av det viktigste for å holde strømforbruk nede, er å sørge for minst mulig varmetap. 85% av varmetapet skjer ved fordamping fra overflaten. Dette er grunnen til at Covrex isolerte lameller eventuelt solarduk og overbygg er så viktig.  I tillegg bør man etterisolere selve bassenget, spesielt dersom det er tiltenkt drift utenom perioden mai til september.

Vær oppmerksom på at en mengde forhold vil påvirke det faktiske forbruket. Hvor ofte og hvor lenge man bader, hvor flink man er til å dekke til, hvor godt bassenget er isolert, temperatur ute, størrelse på varmepumpe osv. vil alle påvirke forbruket.  Om vi allikevel skal si noe om forbruk i sommermånedene juni, juli og august, kan man estimere ca 3 000 kW timer på et basseng på 25m³  med varmepumpe.  For å finne kostnad på strøm, tar man da antall kW timer og ganger med strømpris.

Eksempel ved snittpris på 1 krone pr kW/t så vil strømkostnad være 1000 kroner pr måned.  

Kostnad på kjemi avhenger av hvilken løsning man velger, vannkvalitet osv. Man kan beregne et sted mellom 300 til 600 kr pr måned på et basseng på 25m³.

Stadig flere kommuner har vannmåler, og man betaler da for vannet bassenget fylles opp med. Sjekk hva pris for vann er i din kommune.

 

Regelmessig vedlikehold holder prisen nede

Regelmessig vedlikehold samt forsvarlig bruk vil være med på å holde kostnadene nede. Vær nøye med å rengjøre bunn, fjerne avfall som løv, innsekter osv, samt jevnlig vask av vannlinje. Vær også nøye med personlig hygiene før bruk. Det vil spare forbruk av kjemikalier.

Kort oppsummert vil prisen på et privat basseng i hagen avhenge av hvilken type du velger, hvorvidt du må grave mye i hagen, hvor mye du kan gjøre selv og ekstrautstyr til bassenget. I tillegg bør man tenke på hvilke positive effekter et basseng vil ha på eiendommen. Ofte vil verdiøkningen av eiendommen dekke en betydelig del av investeringskostnaden samtidig som eiendommen skiller seg litt ut i forhold til andre.

Ta kontakt med oss for å planlegge dine behov, og få tilbud på din bassengdrøm.