Så du har bestemt deg for å investere i et basseng? Da dukker kanskje spørsmålet opp: Hvilken type svømmebasseng bør jeg velge? 

 

Svømming; en forfriskende, oppkvikkende og styrkende aktivitet. Noe mange nordmenn skulle ønske de kunne bedrive hver eneste dag. Likevel lar muligheten for svømming ofte vente på seg grunnet ugunstige temperaturer i salt- og ferskvann. Lokale svømmehaller med høye inngangspriser og åpningstider som ikke er forenelige med hverdagen, frister lite. 

Med et helt eget basseng derimot er det lite som stopper deg fra å duppe, flyte og gli gjennom silkemykt vann. Høres det fristende ut? Da er det kanskje på tide å vurdere hvilken type svømmebasseng som passer for deg.   

 

Bevar budsjettet

Det er lett å la seg bli revet med når store drømmer er i ferd med å oppfylles. Dersom du har bestemt deg for å investere i et svømmebasseng kan budsjettet raskt bli en ettertanke fremfor noe å forholde seg til. Det er flott med en økonomi som lar deg velge og vrake, men hvis du må innordne deg etter lommeboken, bør du holde hodet kaldt. Det finnes mange herlige løsninger for den pengebevisste når det kommer til bassengtyper.

Se deg om på markedet, hold et øye med ulike bassengleverandører hvor man kan gjøre kupp, eller dropp luksuriøse løsninger hvis du ikke har bruk for dem. Det finnes et basseng også til den med litt strammere økonomi.

 

Vær bevisst på brukere 

Når budsjettet er i boks må du selvfølgelig vurdere hvem som skal benytte seg av bassenget og hva de ønsker å få ut av opplevelsen. Her er det flere faktorer som spiller inn, og ulike behov vil kunne være med på å peke mot ditt drømmebasseng. 

Bassengets form er viktig å tenke på når det kommer til bruksområder og hvem som skal svømme eller bade. Skal du primært benytte deg av bassenget til trening vil det enkle være det beste. Her kan du velge et rektangulært basseng, gjerne med litt lengde. For ekstra motstand kan du også satse på et motstrømsbasseng. Et rundt basseng passer godt til familier som liker å samles i vannet om sommeren – en sosial form som lar alle bade sammen. Andre former kan som regel også skaffes. Er man ung og ønsker å bruke bassenget til underholdning av gjester er det mange som liker mer spennende former. Bassengets form kan være noe som skiller seg ut, setter preg på uterommet og lar folk svømme, samles, prate og feste på enklest mulig måte.

Størrelsen på bassenget vil også avhenge av bruken. Skal bassenget brukes mest av barn trenger det sjeldent være gigantisk. Er trening hovedformålet, bør som sagt bassengets lengde prioriteres, og skal man ha det til sosiale sammenkomster kan man gjerne gå for et litt større basseng. Det er kjedelig å bli stående i kø for å bruke bassenget.

Hvor dypt et basseng skal være vil også komme an på hvem som skal bruke det. Unge barn vil like et grunnere basseng, mens voksne gjerne vil slippe vann som kun rekker dem til midjen. Eldre vil ofte ha behov for å alltid kunne sette bena i bunn og likevel ha hodet over vannet, mens ungdom kanskje vil foretrekke å begi seg ut på dypet. Ta en vurdering av familiens situasjon og finn ut hva som vil passe dere best. Kanskje skal bassenget ha medium dybde slik at man møtes litt på midten? Eventuelt vil det også kunne være mulig å gå til anskaffelse av basseng med skrå bunn. Her vil en side være grunnere, mens den andre vil være dypere. Ikke noe for alle, men en mulighet for de som ønsker dette.

Hvordan en kommer seg ned eller opp i bassenget bør også vurderes ut ifra brukere. For de som er dårlige til bens, smårollinger eller eldre, vil brede trapper som fører ned til et nedgravd basseng være å foretrekke. Unge voksne vil sjeldent ha noe imot et basseng over bakken som man må bruke stige for å komme opp i.    

 

Ta farger i betraktning 

Ja, selv farger må vurderes når du skal velge deg ut et basseng. Her må du selv avgjøre hvilken stemning du vil at bassenget ditt skal skape. Er du ute etter en tropisk oase, en middelhavsstemning, en kjølig innsjø eller kanskje et moderne og stilrent spa? Følelsen du jakter etter vil henge tett sammen med fargevalget ditt – og her vil gode bassengleverandører kunne assistere deg slik at du tar rett avgjørelse.  

Et basseng vil raskt bli blikkfang uansett hvor stort eller lite det er. Farger vil dermed være med på å forme omgivelsene til bassenget. For et stilig basseng bør du huske på følgende:

 

  1. Bunn og vegger i bassenget ditt bør være i kontrast med bassengets kantfarge. Er bassenget lyst på innsiden kan det være flott med en mørkere bassengkant, mens mørke farger på bassengets bunn og vegger vil se best ut med en lysere bassengkant.

  2. Lyse farger i bassenget vil trekke øynene dine mot bunnen. Dette kan uten tvil være vakkert, men kan også skape et større behov for renhold da du enklere får øye på rusk og rask.

  3. Mørke farger i bassenget vil skape en speileffekt som reflekterer området rundt. Du vil også se mindre av bunnen i bassenget.

  4. Lyse farger vil reflektere solstråler i bassenget og dermed føre til behagelig og kjølig vann. Det kan også føre til at solen skinner deg i øynene når du slapper av ved kanten.

  5. Mørke farger vil absorbere solstråler og med det føre til litt varmere vann.

 

Vurder ulikt materiale 

I dag kommer svømmebasseng i et hav av størrelser, former, dybder og materialer. Det kan være vanskelig å vite hva som passer best for deg. Her er en rask oppsummering av de vanligste typene.  

Vinylbasseng har en ramme av betong, treverk eller metall med en vinylforing på innsiden for å holde på vannet. Et slikt basseng blir til ved at en tekniker bygger rammen i et bestemt og utgravet område, som deretter blir dekket med vinylforing. Det er en enkel prosess som kan medføre lave kostnader. Likevel tåler de mindre enn andre typer basseng. De blir raskt ødelagte av skarpe gjenstander, så hunden bør ikke ta seg en svømmetur i dette bassenget, og barnas leker bør holdes på land. Vinylforingen må ofte byttes ut, og bassengets dårlige holdbarhet fører til at det kan bli dyrt i lengden, selv om det i utgangspunktet virket som et billig alternativ. 

Stålplatebasseng er rimelige basseng som likevel gir en fullverdig svømmeopplevelse. Dette er bassenget for de som vil ha det enkelt. Stålplatebasseng kan bygges inn i en terrasse eller stå fritt på bakken, men ikke graves ned. De er relativt slitesterke og tåler en støyt, men har noen begrensninger hva gjelder plassering og utforming.    

Betongbasseng er blant de sterkeste bassengene, og kan installeres både inne og ute. Denne typen er svært permanent og kan raskt bli kostbart. Det er mye arbeid å bygge, da alle detaljer som skimmer, massasjedyser, returdyser og så videre må installeres før det støpes i betong. Til gjengjeld vil denne typen basseng holde lenge og tåler ofte presset av jord og vann, selv når det står tomt. Husk bare at det ofte er bassengduk i denne typen basseng. Duken må skiftes etter 12 – 15 år, noe som kan bli en kostbar affære. Betongbasseng, som har fliser, kan også oppleve problemer med at fugemassen spises opp og må fornyes og vedlikeholdes relativt ofte. 

Glassfiberbasseng er en av de mest populære bassengtypene. Her får du et ferdigstøpt basseng i glassfiber som fremstår eksklusivt og lekkert. Den glatte overflaten gjør denne typen enkel å vedlikeholde og rengjøre. Mange har avrundede kanter som gjør dem ekstra komfortable å oppholde seg i. De kommer i ulike størrelser med varierende pris, slik at selv de som følger strenge budsjetter kan få seg et elegant basseng. Her får du mye for pengene, spesielt siden slike bassengtyper har en forventet levetid på mellom hele 50 og 80 år!

 

Tenk på plassen rundt bassenget 

Det er også viktig å tenke på området hvor bassenget skal stå. Her må du ta høyde for terreng, eksisterende plass og eventuell bevaring av natur. Har du en nydelig hage vil du kanskje ikke hogge ned gamle trær eller fjerne blomsterbusker. For å inkorporere et basseng her vil du kanskje måtte velge en modell av mindre størrelse eller tenke kreativt rundt form.

Husk også at bassenget lett kan stå i stil til området rundt. Ved å la eksisterende landskap komplementere vannelementet vil du uten tvil kunne skape en herlig oase som blir favorittplassen når sommeren banker på døren. Velg fargeprofiler på blomster og utemøbler som matcher bassenget, eller gå for kule kontraster som skaper et mer funky område. Her er det kun fantasien som setter grensen, og det ligger haugevis med inspirerende bilder på nett.

Til sist er det også greit å huske at området rundt bassenget må være funksjonelt. Det bør være plass rundt bassenget slik at folk enkelt kan komme seg ut og inn, samt mulighet for å gå forbi det uten store vansker. Hvordan bassenget skal brukes og av hvem, avgjør hvor stor plass du bør ha rundt vannet. Store familier vil sette pris på større plass, mens treningsentusiaster eller badenymfer kanskje heller ser at bassenget dominerer området.

Uansett hvilken type basseng du ender opp med å velge kan Bassengutstyr hjelpe deg med å oppfylle drømmen. Kontakt oss i dag for god veiledning og smarte tips på veien til en ny tilværelse med eget basseng.