Vurderer du basseng i hagen? Ta sats i 2024!
Nettene blir kortere og sola setter inn…..
I Norge «snudde solen» 21 desember kl. 22. 48, og dagene blir nå lysere og lysere frem mot sommeren.
Du synes kanskje det er litt tidlig å planlegge badesesongen allerede, men går du med tanker om å etablere basseng hjemme kan det være lurt å begynne allerede nå.
Det mange lurer på er hvor mye det koster å drifte et basseng. Spørsmålet er forståelig, da prisene pr kWh aldri har vært høyere enn det vi har sett det siste året. Det er ikke ett enhetlig svar på dette ettersom driftsmønster og forutsetninger er høyst individuelt fra anlegg til anlegg. Kostnadene påvirkes av faktorer som blant annet størrelse på basseng, klima der du bor, type oppvarmingskilde, og overdekking etc.
Likevel ser vi lyst på mulighetene! |
Utendørs svømmebasseng driftes i en periode av året hvor strømprisene gjerne er på sitt laveste og utetemperaturen normalt kryper mot 20 tallet. Hva pris pr kWh koster er utenfor vår kontroll, så vi ønsker i stedet å sette søkelys på hva vi kan gjøre noe med.
Hva kan du som forbruker selv gjøre for at driftskostnaden kan holde tilnærmet samme prisnivå som tidligere år? Små justeringer på hvordan vi benytter bassengene våre, kan gjøre store utslag på energibehovet.
Under har vi satt opp eksempel på 4 tiltak som kan hjelpe deg godt på vei:
1.Reduser vanntemperatur.
Det er svært mange av badenymfer som ønsker en vanntemperatur på 30-33 C°. Dette er egentlig svært varmt til å være svømmebasseng, og en luksus vi har kunnet unne oss ettersom prisene på kraft i Norge har vært historisk lave. Som i huset, vil hver grad du justerer ned, merkes på forbruket. Dersom bassenget skal står ubrukt over mange dager eller uker, så reduser gjerne SET temp slik at du ikke «fyrer for kråka». Bra for lommeboka og bra for miljøet.
2. Sørg for at varmepumpen står i riktig modus
Alle varmepumper kan settes opp til å kjøre i automatisk modus. Denne innstillingen bør ikke brukes, da pumpen også vil starte nedkjøling av vannet. Den bør alltid stå i oppvarmingsmodus slik at den stopper varmepumpen når den treffer riktig temperatur.
3.Vurder å justere litt på sesongen
Vi vet at det er deilig å bade, og noen ganger er det svært fristende å «koke opp» bassenget fra mars til langt utpå høsten. Det kan være en idé å i kombinasjon med punktet nevnt over, begrense til drift i månedene mai-september. Man bør selvsagt vurdere underveis, da klimaet det ene året ikke nødvendigvis er likt det neste.
4.Hold på varmen
Solarduk, PU isolerte lamellcover og skyvbare overbygg er alle alternativer man absolutt bør vurdere, slik at så mye av energien du har brukt til å varme bassenget ditt blir værende der. Har du tenkt på: når vinden treffer vannoverflaten av bassenget ditt, så blir det som å blåse på kaffekoppen for å få kjølnet den ned.
Solen er gratis, og med skyvbart overbygg får du virkelig benyttet deg av energien den gir. Ikke bare fanger det opp selve solvarmen, men det magasinerer også på en slik måte at behovet for ekstern oppvarming blir kraftig redusert i de varmeste månedene.
Dersom du ønsker tilbud, befaring eller søker svar som kan hjelpe deg på veien, ikke nøl med å kontakte oss for en bassengprat. Dette er det vi lever og ånder for!
Epost: post@bassengutstyr.no
Tlf: 900 99 999
Klikk gjerne innom for nettsider for litt inspirasjon. www.bassengutstyr.no